Videoreeks Impact makers: Interview met Bright Fame
16 december 2022 

Videoreeks Impact makers: Interview met Bright FameImpactmaker Bright Fame aan het woord

Impactmaker Delayla van Bright Fame aan het woord helpt vrouwen uit de prostitutie te stappen: "We helpen vrouwen soms letterlijk uit de goot"

Samen met hun klanten investeert Bruggenbouwers in verschillende organisaties. Bright Fame is een van deze impactmakers. Delayla helpt als medewerker van Bright Fame vrouwen om uit de prostitutie te stappen.  "Vrouwen vertellen dat ze een knop omzetten wanneer ze achter de ramen stappen", vertelt ze. "Anders kunnen ze het werk niet doen."

"We helpen vrouwen soms letterlijk uit de goot"

Delayla ontmoet tijdens haar werk voor Bright Fame op de wallen verschillende sekswerkers. Het valt haar in gesprekken op dat vrouwen bijna nooit geheel vrijwillig voor werken in de prostitutie hebben gekozen. “We denken bij gedwongen al snel aan een mensenhandelaar of pooier, maar vrouwen kunnen ook gedwongen zijn door hun omstandigheden”, aldus de maatschappelijk werkster. “Mensen leven in grote armoede, bijvoorbeeld in Oost-Europa, en moeten voor kinderen en hun moeder zorgen. Dan komt er iemand op hun pad die zegt: Ik heb wel werk voor je. Soms wordt er eerlijk aan de vrouwen vertelt dat ze sekswerk kunnen gaan doen in bijvoorbeeld Amsterdam, in andere gevallen is er sprake van misleiding, worden paspoorten afgepakt of is er een pressiemiddel.”

Bright Fame maakt impact in de levens van vrouwen die uit de prostitutie willen stappen. “Dit doen we schouder aan schouder. Samen gaan we op zoek naar mogelijkheden om een nieuw leven op te bouwen”, legt Delayla uit. “We richten ons voornamelijk op de relatie.” De vrouwen die bij Bright Fame komen hebben ieder een eigen verhaal. Eén verhaal bleef Delayla specifiek bij. “Ik werkte nog maar net voor de organisatie toen ik een vrouw ontmoette die zo’n enorme kracht uitstraalde", vertelt Delayla. De vrouw was dakloos, verslaafd en werkte op de wallen als sekswerker. Voor sommigen klinkt dit misschien als een hopeloze situatie, maar Delayla heeft gezien dat er altijd hoop is, niets is onmogelijk. De vrouw vroeg met de hulp van Bright Fame een uitkering aan, behaalde een diploma, vond werk en een huis. “Van letterlijk iemand die echt in de goot lag, is ze toe gaan werken naar iemand die haar eigen, veilige plekje heeft en haar leven weer kan leiden zoals zij dat wil, niet zoals anderen dat willen.”


Reactie plaatsen